Als je een witbuikegel als huisdier neemt wil je natuurlijk graag dat het beestje tam wordt zodat je er mee kunt knuffelen en spelen. Vaak heeft dit ook te maken met waar de witbuikegel vandaan komt en het karakter van de egel. Een goede fokker zorgt ervoor dat het egeltje goed wordt opgevoed. Maar het kan altijd voorkomen dat een egel angstig is en agressie gaat tonen. Om dit gedrag af te leren heb ik vast wat tips!
Ritme
Het belangrijkste in het proces van je witbuikegel tam maken is dat je het een vast ritme geeft. Het ritme zorgt ervoor dat er geen onverwachte dingen in het verblijf gebeuren, zo worden ze ook minder angstig. Om een vast patroon te ontwikkelen voer je je egel op vaste tijden, ook kun je met een timer het licht in het hok aan en uitschakelen. Als laatste kan je op vaste tijd je egel uit het hok halen om te wennen aan vastgehouden te worden. Overdag is ons verblijf verlicht door natuurlijk licht van buiten, vanaf 17:00 gaan de lampen aan in ons huis, rond 23:30 gaan wij naar bed en gaat ook het licht uit. Wij voeren Meggie en Lucie voordat we naar bed gaan. Wij halen onze dames altijd even uit het verblijf op het moment dat wij rustig op de bank zitten, dit is rond 22:00 uur.
Vertrouwen winnen
Het vertrouwen winnen van je witbuikegel zal in het begin nog niet helemaal vanzelf gaan. Neem hier je tijd voor en blijf geduldig. Je kan je egeltje iets lekkers aanbieden zoals een worm of brokjes . Kies iets waarvan je weet dat je egeltje het lekker vindt om op te eten of bekijk eens onze voedingspagina voor ideeën. Hou dit meerdere dagen vol en laat je egeltje rustig op je af komen. Je zult zien dat hij na een tijdje niet meer twijfelt om naar je toe te komen.

Oppakken
De volgende stap in het proces van tam maken van je witbuikegel is om hem te laten wennen aan vastgehouden te worden. Je geeft je egeltje weer iets lekkers maar hierna pak je hem langzaam met beide handen op. ( maakt een soort schepbeweging, zo kun je de egel gemakkelijk oppakken.) Je egeltje zal dan het vasthouden gaan zien als iets leuks omdat hij het linkt aan iets lekkers. Meggie was bij ons al heel gemakkelijk dus daar konden we eigenlijk al gelijk alles mee doen. Lucie was een heel ander verhaal, haar laten we gewoon lekker op de bank rondlopen en leggen af en toe ons hand bij haar neer zodat ze aan onze geur kan wennen. Ze verschuilen zich al snel achter een van de kussens maar door ze te lokken met wormen komen ze vanzelf weer tevoorschijn. Dit deden wij gewoon elke avond totdat ze het gewend was.
Op schoot plaatsen
Je kan ondertussen je egel optillen en hij loopt vrij rond op de bank. Nu gaan we een stapje verder door je egeltje op je schoot te zetten. Pak je egel rustig op terwijl hij rondloopt op de bank en plaats hem op je schoot. Houdt wormpjes of brokjes bij de hand zodat je je egel op zijn gemak kan stellen. Als de witbuikegel je bijt straf hem hier dan niet voor, maar zorg dat je iets bij de hand hebt waar hij ik kan bijten. Een speeltje bijvoorbeeld. Als je egel klaar is met bijten kun je hem weer iets lekkers geven. Onbewust leer je je egel op deze manier om nooit jou te bijten. Mijn ervaring is dat witbuikegels alleen bijten als ze een lekker geurtje ruiken. Houdt dus rekening met parfum, geur van eten en andere lekkere geurtjes op je handen of kleding.
Vasthouden
Nu beginnen we met het vasthouden van de witbuikegel. Je hebt waarschijnlijk al een tijdje geoefend met de bovenstaande tips, we gaan nu proberen om jouw witbuikegel vast te houden in je hand. Zorg wel dat je nog iets in de buurt hebt waar hij in kan bijten mocht het fout gaan. Door te bijten kan je egel stress kwijtraken, en je wilt natuurlijk dat je egel zo min mogelijk stress heeft. Maak weer de schepbeweging en probeer je egeltje rustig tegen je aan te duwen. Door jouw lichaam tegen de witbuikegel aan te drukken voelen ze zich veilig. Is hij of zij nou echt een flinke stekelbal? Probeer er dan weer even op je schoot neer te zetten en probeer het later nog een keer. Je moet erg veel geduld hebben en niks willen overhaasten. Dit werkt vaak averechts en je wil niet opnieuw moeten beginnen natuurlijk. Doe dit ook weer meerdere dagen, je egel leert op deze manier een ritme herkennen en zal het steeds minder erg vinden om vastgehouden te worden.

Ritme vasthouden
Soms erg lastig maar wel heel belangrijk is om het ritme vast te houden, je egel raakt namelijk erg gewend aan dit ritme. Het kan voorkomen dat je egel het opeens niet leuk meer vindt om op schoot geplaatst te worden of vastgehouden te worden. Neem dan een stapje terug, het kan zijn dat je iets te snel bent gegaan en je egel heeft meer tijd nodig om aan een bepaald ritme te wennen. Het belangrijkste is om hier je tijd voor te nemen en rustig aan te doen!
Heb jij last van een angst agressieve witbuikegel en weet je echt niet meer wat je moet doen om dit goed te krijgen? Stuur mij een berichtje via Facebook of mail via info@witbuikegels.nl en wie weet kan ik je helpen en begeleiden met jouw witbuikegel.