Witbuikegel vragen
Persoonlijk

De meest gestelde vragen over een witbuikegel

Als witbuikegelfokker krijgen wij vaak vragen over de witbuikegel, wat logisch is aangezien ze steeds populairder worden in Nederland! Daarom zetten wij alle meest gestelde vragen onder elkaar, zodat jij je goed kunt inlezen over de witbuikegel. Mocht je nog vragen hebben die hier niet beschreven staan, kun je altijd contact met ons opnemen!

Steken of prikken witbuikegels?

Tuurlijk witbuikegels kunnen steken, het blijven tenslotte egels met stekels. “Doet dit pijn?” Ja het kan pijn doen! De stekels kunnen erg scherp zijn en echt prikken, zie het als kleine naaldjes die in je hand prikken. Nu is het wel zo, hoe tammer jouw witbuikegel is, hoe minder hij/zij zijn stekels opzet. Meggie (onze witbuikegel) heeft bijna nooit haar stekels op. Lucie (onze 2e witbuikegel) daartegen wel als je haar wakker maakt. Logisch als je uit je slaap wordt gehaald! Dit ligt geheel aan het karakter van de witbuikegel en kun je zeker trainen. Ook wordt je er zelf makkelijker in op welke manier je je witbuikegel het beste kunt vastpakken als hij/zij in een stekelbolletje zit.

Bijten witbuikegels?

Over het algemeen bijten witbuikegels niet. Het kan natuurlijk wel zijn dat jouw witbuikegel een lekker geurtje ruikt en wilt gaan speekselen. Dit doen ze door op het voorwerp (jou) te sabbelen en te bijten en speeksel te produceren. Dit verspreiden ze vervolgens over zichzelf heen. Houdt er altijd rekening mee dat het kan gebeuren, zeker als er etensgeuren of parfum op je handen of kleding zitten. Daarnaast kun je dit gedrag ook afleren door elke keer als ze aan je hand gaan likken, je hand weg te trekken en een bijtspeeltje te geven. Tik de witbuikegel niet op zijn neus! Dit werkt averechts.

Witbuikegel baby 3,5 week oud

Kun je er wel met een witbuikegel knuffelen?

Ja! Je kunt met een witbuikegel knuffelen. Het juiste karakter en tamheid speelt hier zeker in een rol in! Mocht je een witbuikegel hebben met een superlief kroelerig karakter zal hij/zij iedere avond lekker bij je liggen. De echte avonturier doet het echt alleen als hij/zij heel erg moe is!

Hoe verzorg je een witbuikegel?

De verzorging van de witbuikegel is niet heel moeilijk, wel moet je je heel goed in hebben gelezen! Qua verblijf en voeding is het heel belangrijk dat je van te voren onderzoek hebt gedaan. Verdere verzorging is eigenlijk: iedere dag een half uur uit het verblijf en genoeg aandacht en liefde geven!

Witbuikegel mannetje of vrouwtje?

Voor welk geslacht moet je nou kiezen? Bij witbuikegels is er eigenlijk niet heel veel verschil qua geslacht! Je hoort wel eens dat de mannetjes knuffeliger zijn dan de vrouwtjes maar dit ligt echt geheel aan het karakter. Het kan wel voorkomen dat de mannetjes af en toe eens ergens tegenaan humpen, als ze de lente kriebels krijgen. Dit verschilt ook heel erg per mannetje of je een echte dekhengst hebt of niet.

Meggie in de tuin

Kan mijn witbuikegel in de tuin rondlopen?

Ja dit kan zeker! Mits het warmer is dan 23 graden buiten en er niet teveel wind staat. Ze zijn erg vatbaar voor kou en mogen zeker niet op de tocht staan. Daarnaast moet je ze goed in de gaten houden dat ze geen gekke dingen eten of opeens een sprintje trekken.

Zijn witbuikegels solo dieren of kunnen ze ook met zijn tweeën?

Witbuikegels zijn echt solidaire dieren, dit betekent dat ze beter alleen gehouden kunnen worden. Het komt wel eens voor dat twee zusjes of moeder en dochter bij elkaar in het hok blijven. Maar dan moet het hok ook twee keer zo groot zijn aangezien ze de ruimte nodig hebben. Daarnaast moet je ze altijd in de gaten houden, ze kunnen elkaar namelijk opeens zat zijn en verwonden.

Heb jij nog een brandende vraag die niet in deze blog staat beschreven? Stuur me een email, Facebook of Whatsapp berichtje en wie weet kan ik jou vraag beantwoorden!

2 reacties