Heeft de witbuikegel jouw aandacht getrokken? En zit je er aan te denken om een witbuikegel als huisdier te nemen? In deze blogpost lees je alles over de achtergrond van de witbuikegel, ook wel “Afrikaanse witbuikegel” genoemd. De naam verklapt de oorsprong al, namelijk Afrika. Daarnaast vindt je hierin alles wat je moet weten voordat je begint aan de Afrikaanse witbuikegel.
Stekels?
Ja dat klopt, witbuikegels hebben stekels. Dat hoeft niet altijd te prikken, als een egeltje in een bol zit kan hij of zij prikken. Het beste is om het egeltje op ze gemak stellen en tam maken. Je zult merken als de witbuikegel op zijn gemak is dat hij/zij de stekels neergelegd en dus helemaal niet prikt. Je kunt het een beetje vergelijken met een tandenborstel wanneer de stekeltjes neer zijn. Als jouw witbuikegel niet uit wil rollen helpt eten vaak om ze uit een stekelbol te krijgen.
Goede match met werk
Het is superleuk om een witbuikegel als huisdier te hebben! Wij zijn ook erg blij dat wij deze keuze hebben gemaakt. Het is erg goed te combineren met vijf dagen werken, omdat een egel een nachtdier is zal die niet de hele dag op wachten.
Dagelijkse verzorging
De dagelijkse verzorging is niet heel moeilijk, als je eenmaal alles in huis hebt is het heel gemakkelijk. Het enige wat je iedere dag moet doen is:
- Een bakje voer en water neerzetten.
- Verblijf anders inrichten om verveling tegen te gaan.
- Eventueel het wiel/ zandbak schoonmaken.
- Iedere dag minimaal 1 uurtje uit het verblijf halen om te spelen of te knuffelen.

Natuurlijke habitat van de Afrikaanse witbuikegel
De witbuikegel leeft in de savanna, half woestijnen en steppegebieden. De witbuikegel is voornamelijk ‘s nachts actief en leeft solitair, ze komen alleen samen om te paren en gaan daarna weer hun eigen weg. Overdag slapen ze in een holletje onder wat bladeren, boomstronken of andere donkere beschutte plekjes. In de nacht zijn ze actief en gaan ze op jacht naar eten. Witbuikegels leggen flink wat afstanden af. Ze kunnen een nacht gemakkelijk 8 km afleggen op zoek naar voedsel. Witbuikegels jagen voornamelijk op insecten, maar van kleine reptielen, eieren en jonge muizen zijn ze ook niet vies. Daarnaast eten ze ook vruchten, maar de insecten krijgen toch wel de voorkeur. In het wild leven Afrikaanse witbuikegels ongeveer 3 jaar, terwijl dit in gevangenschap ongeveer 4 – 8 jaar kan zijn.
Uiterlijk van de witbuikegel
Waarschijnlijk heb je al gezien dat de witbuikegel er heel anders uitziet dan het egeltje wat je in de tuin ziet. De Afrikaanse witbuikegel is veel kleiner dan de Europese egel, dit is dus ook echt verre van elkaar te vergelijken. De Europese egel weegt tot 1200 gram terwijl de witbuikegel volgroeid tussen de 300 en 600 gram wegen. Daarnaast is een witbuikegel maar 15 tot 20 cm groot, en de Europese egel tussen de 25 en 23 cm. De voeding van de Europese egels en Witbuikegels zijn heel verschillend, ga dus nooit uit van dezelfde voeding. En lees je goed in op de Afrikaanse witbuikegels behoeftes.
Alles weten over voeding of de verzorging witbuikegel? Bekijk dan snel: de juiste voeding voor de witbuikegel of verzorging over de witbuikegel.