witbuikegel met kinderen
Persoonlijk

Is een witbuikegel geschikt voor kinderen?

Dat is de vraag die wij vaak krijgen. Het is ook een moeilijke vraag aangezien het ene kind meer verantwoording heeft dan het andere kind. Echter moet je als ouder wel een beslissing nemen voor een langer termijn, een witbuikegel kan tot wel 8 jaar oud worden. Een impulsaankoop wil je natuurlijk voorkomen want als je eenmaal een witbuikegel in huis hebt moet je er ook voor zorgen!

Blijf realistisch over je keuze om een witbuikegel aan te schaffen.

Het is een goed om hier goed over na te denken, tuurlijk zie je al die schattige foto’s op instagram en facebook voorbij komen. Maar het is altijd goed om ook realistisch te blijven denken, daarom hier nog een paar kenmerken van de verzorging van de witbuikegel:

 1. een witbuikegel is een exotisch huisdier
 2. de witbuikegel is geen knaagdier maar carnivore
 3. de witbuikegel heeft een goede omgeving en temperatuur nodig
 4. een witbuikegel kan prikken ( dit kan echt pijn doen!)
 5. het gedrag van een witbuikegel kan verschillen per dag
 6. de witbuikegel is een nachtdier
 7. je zult iedere dag het hok moeten schoonmaken
Witbuikegel op hand

Een witbuikegel wel of niet met kinderen?

We hebben een aantal vragen neergezet zodat je jezelf kan afvragen of het verstandig is om een witbuikegel te nemen met jouw kinderen.

 • hoe verantwoordelijk is je kind? (als jouw kind een grote verantwoordelijks gevoel heeft en jij hem of haar bijstaat in het opvoeden en verzorgen van de witbuikegel, dan is er een mogelijkheid om dit diertje als huisdier te nemen)
 • schrikt je kind snel? (witbuikegels zijn van nature heel erg schrikkerig, het werkt dus averechts als de persoon die hem vasthoud ook elke keer schrikt. Zo krijg je een hele onplezierige relatie met je huisdier)
 • pakt je kind de egel ook op als hij prikt? ( ja de witbuikegel kan flink prikken, maar om hem tam te maken zul je hem ook moeten hanteren als de stekels uit staan.)
 • hoe laat gaat je kind naar bed? (de witbuikegel is een nachtdier, dit betekent dat ze pas laat in de avond wakker worden. Tuurlijk kun je ze s’middags ook wel eens pakken maar houd wel rekening met het ritme van de witbuikegel)

Mocht je als ouder toch de keuze maken om een witbuikegel te nemen wees je dan bewust dat je als ouder verantwoordelijk bent voor de zorg van het egeltje. Je kunt uiteindelijk niet van een kind verwachten om een exotisch huisdier te verzorgen. 

Lees je goed in over dit speciale diertje zodat je verwachtingspatroon de juiste is.