Keuze witbuikegel
Persoonlijk

Waarom ik heb gekozen voor een witbuikegel

“Een witbuikegel wat moet je daar nou mee?” Dat is de eerste vraag die ik krijg als ik vertel dat ik een witbuikegel als huisdier heb. Ja, wat moet je überhaupt met een huisdier? Ervoor zorgen natuurlijk! Een witbuikegel is anders dan een hond of kat, en is zeker niet te vergelijken met een cavia of konijn. Toch zijn het hele leuke diertjes als huisdier. In deze blogpost lees je mijn ervaring over de keuze om een Afrikaanse witbuikegel te nemen.

De keuze voor een witbuikegel

Ja, hoe kom je erop om een witbuikegel te nemen? Nou voor mij was het zoeken naar een geschikt huisdier. Je kent het vast wel je woont samen met je vriend (of alleen) en wilt het liefst een huisdier om voor te zorgen. Bij ons was dit het verhaal: we wilde heel graag een hond, maar we werken allebei vijf dagen en vinden dat je voor een hond veel tijd moet vrijmaken. Een kat dan? Dit was ook geen optie, aangezien Mark allergisch is voor katten. Ja wat dan wel? Is de vraag die we elkaar stelde. Ik heb vroeger veel huisdieren gehad van katten tot cavia’s maar ook wandelende takken, woestijnratjes en nog veel meer. Het was dus tijd voor iets nieuws!

De zoektocht

Het was tijd om op zoek te gaan naar een huisdier in combinatie met vijf dagen werken. Ik kwam op instagram voor het eerst “de Afrikaanse witbuikegel“ tegen. Ik was gelijk verliefd op dit schattige diertje. Toen ik aan Mark aangaf dat ik graag een witbuikegel wilde, verklaarde hij me natuurlijk voor gek! ‘Die beestjes hebben toch een hele andere leefomgeving? En kunnen helemaal niet als huisdier gehouden worden, is het wel legaal om ze te houden?’  Dat waren gelijk de vragen die ik teruggekoppelt kreeg. Ik moest dus flink wat research doen om dit voor elkaar te krijgen. Pas toen ik me echt goed had ingelezen over dit excotische diertje en we een checklist gemaakt hadden gingen we op zoek naar een geschikt egeltje!

Witbuikegel Meggie als baby

Ons eerste egeltje Meggie

Na een tijd op zoek te zijn geweest naar een witbuikegel kwamen we erachter dat het erg slim was om een witbuikegel met stamboom te nemen, aangezien er erg zwakke lijnen voorkomen bij de Afrikaanse witbuikegel. En zeg eerlijk, niemand wil een ziek huisdier toch? Oké daar zijn we dus over uit, een witbuikegel met stamboom is een must! Na heel wat witbuikegels gezien te hebben kwamen wij bij een fokker dicht bij de grens van België. (Niet in België, hier mogen witbuikegels namelijk niet gehouden worden.) Na veel schattige foto’s van het egeltje was het eindelijk zo ver! We mochten haar ophalen en gaven de naam Meggie! Wij hadden een hele fijne ervaring met de fokker het voelde heel vertrouwd. Ik denk dat je altijd wel iets van een gevoel moet hebben bij een fokker, anders hadden wij en zij waarschijnlijk ook niet het egeltje meegenomen of meegegeven.

Meggie mee naar huis  

Ja het is zover Meggie is 8 weken oud en gaat mee naar huis. We hadden netjes een vervoersbox meegenomen en kregen Meggie in een slaapzakje mee, zodat de geur van haar oude huisje meegaat. Het verblijf bij ons thuis is helemaal ingericht en de temperatuur staat op de juiste stand. Daarnaast ligt er leuk speelgoed klaar dat ze gelijk kan wennen. De reis naar huis was niet het leukste voor Meggie. Egels kunnen namelijk erg gestrest raken als ze naar een nieuwe omgeving gaan. We deden wat we gelezen hadden, en legde Meggie met slaapzak en al in haar verblijf. De eerste 24 uur zijn het stressvolst, het is belangrijk dat je het egeltje eerst laat wennen aan je geur en haar eigen verblijf.  

 

Meggiebaby

De juiste keuze

Na een week wisten we eigenlijk dat we de juiste keuze hadden gemaakt. Vijf dagen werken en een witbuikegel gaan perfect samen. Afrikaanse witbuikegels zijn namelijk nachtdieren, en Meggie wordt uit zichzelf pas om elf uur ’s avonds wakker. Wij maken haar vaak wakker rond negen uur, en zitten dan lekker met haar te kroelen op de bank of gaan lekker spelen. Je kunt ze eigenlijk altijd wel wakker maken, ze halen dit ’s nachts wel in. Maar het is wel fijn om een beetje ritme erin te houden voor de witbuikegel.

Ben jij erg nieuwsgierig wat je allemaal qua verzorging moet verlenen aan je witbuikegel voor je dit diertje in huis gaat nemen? Bekijk snel de verzorging van de witbuikegel, en lees gerust verder! Met vragen kun je altijd terecht via onze Facebook of via info@witbuikegels.nl