Witbuikegel Checklist

Bij het aanschaffen van een egeltje moet je best aan veel dingen denken. Hieronder een witbuikegel checklist met de belangrijkste spullen die je nodig hebt bij de aanschaf van een Afrikaanse witbuikegel. Wil je weten welk verblijf het beste is voor jouw witbuikegel?  Bekijk het snel op het verblijf van de witbuikegel!

Checklist witbuikegel

Dit heb je allemaal nodig:

  • Op naar een nieuw huis!

Verhuizen witbuikegel

De trip naar huis

Ja het is zover! Je egeltje mag mee naar huis maar hoe gaat dat nou precies? Na 8 weekjes mag je jouw egeltje ophalen bij de fokker, mits die 180 gram weegt en goed eet. Het is slim om een vervoersbox mee te nemen met een grote van ongeveer 30×25. Dit is fijn voor het egeltje, zo krijgt hij minder stress tijdens het auto rijden. De dag van het vervoeren zal voor het egeltje erg stressvol zijn. Een nieuw verblijf, nieuwe geurtjes en een heel ander baasje. Het kan dus ook echt wel even duren voordat het egeltje aan jou en de omgeving gewend raakt.

 
De eerste dagen in een nieuw huis

Zorg voor genoeg water en eten in het verblijf. Doe het rustig aan en wees erg geduldig. Laat het egeltje de eerste dag even wennen aan zijn eigen verblijf. En pak het pas de tweede dag op. Het beste is het egeltje rustig te laten wennen, dus geen urenlang bij je houden maar lekker laten rondlopen en ontdekken. Zorg voor lekkers om jouw egeltje goed te verwennen. Houd daarnaast regelmaat in het oppakken van het egeltje, zo went die het snelst aan zijn nieuwe omgeving en de nieuwe baasjes.

Slim om te hebben

Een keer in de zoveel tijd kun je je egeltje in bad doen. Vaak merk je dat de pootjes vies zijn of dat je egeltje wat sterker begint te ruiken. Doe dit niet te vaak, een keer per maand of zelfs minder dan dat is prima. De huid kan namelijk uitdrogen en dit is niet fijn voor jouw egeltje. Zorg dat de shampoo geen kleur- geur- en smaakstoffen bevat en geen parfum. Het liefst een babyshampoo (zwitsal) of natuurlijke zeep (alepozeep, marseillezeep, Lush bubble bars. Weet je niet goed hoe je dit moet doen? Lees er alles over in onze blog!

Om de stekels mee te wassen. Deze borstels zijn vrij zacht en beschadigen de stekels niet. Je kunt ook kiezen voor een bamboe tandenborstel.

Een nagelknipper is een tool die je niet kan missen bij de verzorging van je egeltje. Dit kan een normale nagelknipper zijn of eentje voor baby’s. De nagels van jouw egeltje kunnen namelijk best lang worden, kijk wel altijd goed uit voor het leven in de nagel, knip dus alleen in het witte deel van de nagel en NIET in het roze!

Je kan je egeltje hier in bad mee doen tijdens de verstekeling. De huid kan in deze periode een stuk droger zijn. Daarnaast komen er nieuwe stekels door dus dit kan erg gevoelig zijn voor de huid van de egel. Kamillethee kun je lauw laten worden en in bad doen. Havermout kun je het best in een panty doen en laten weken in lauwwarm water alvorens de egel te badderen. Beide zorgen er voor dat de huid kalmeert, voldoende vocht opneemt en soepeler wordt.

Gebruik dit wanneer jou egeltje een droge huid en schilfertjes heeft. Je zou het in het bad kunnen mengen maar je kan ook een paar drupjes door het voer mengen. Dit doe je tot de huid weer normaal is. Mocht dit voor jouw witbuikegel niet werken kun je hem/ haar altijd nog inspuiten met Beaphar spray bij jeuk, dit is veilig voor jou egel doe het alleen niet regelmatig!

Dit is goed om in huis te hebben als je erachter komt dat jouw egeltje last heeft van wormen of mijt. Het zijn pipetjes met een lange houdbaarheidsdatum. Weeg de egel altijd eerst voordat je de bahandeling gaat uitvoeren, geef vervolgens 1 druppel per 100 gram lichaamsgewicht. Rond dit altijd af naar beneden om een overdosis te voorkomen! Geef dit ook altijd slechts één keer, mocht de egel na een  week last blijven houden, dan kun je beter naar een dierenarts voor verdere behandeling. Het beste is om je egel 1x in het jaar even bij een dierenarts te laten controleren op wormen. Ze kunnen dit namelijk krijgen door andere huisdieren of door de voederdieren.

 
 
Dierenarts in de buurt?

Voordat je een witbuikegel aanschaft kijk altijd of er een dierenarts bij jouw in de buurt is die hier enige kennis van heeft. De meeste dierenartsen weten niks van exotische huisdieren. Dit is dus erg belangrijk om na te kijken! 

Wij gaan persoonlijk zelf naar Universiteitskliniek voor gezelschapsdieren in Utrecht. 

Mocht je niet weten of er een dierenarts bij jou in de buurt zit die egeltjes behandeld. Er is een Afrikaanse witbuikegel groep op facebook waar een lijst met dierenartsen opstaat. Hoe accuraat die daadwerkelijk is weet ik ook niet.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen