Verblijf van de witbuikegel

 

Besloten om een Afrikaanse witbuikegel in huis te nemen? Natuurlijk wil je het beste verblijf voor de witbuikegel! Maar wat voor verblijf heeft jouw witbuikegel precies nodig? Een egeltje loopt in een nacht meer dan 4 kilometer, dat had je niet verwacht he? Natuurlijk hoeft het geen verblijf te zijn ter grote van de woonkamer. Je kunt het goed oplossen door genoeg speelgoed en een loopwiel in het verblijf te plaatsen, en af en toe je egel lekker vrij laten lopen

Egelverblijf

Het ideale verblijf bestaat uit:

 
  • Een verblijf van minimaal 110x50x50, liever groter! Ook kun je gebruik maken van meerdere etages.
  • Geregelde temperatuur van minimaal 21 graden. (ideaal: 23-24 graden).
  • Loopwiel van minimaal 30 centimeter doorsnee.
  • Slaapzakjes en/of schuilplaatsen.
  • Eet-, en drinkbakjes. (Geen waterflesjes, witbuikegels hebben een lange tong. Deze kan vast blijven zitten in het bolletjes mechanisme van het flesje)

Voor welk verblijf kies je?

Er zijn twee soorten verblijven waar je uit kunt kiezen. Wij hebben zelf altijd een terrarium gehad voor onze egeltjes, maar hebben sinds kort een kast omgebouwd tot verblijf/terrarium. Ontdek hier de verschillen:

Terrarium witbuikegel
Terrarium

Een glazen terrarium is ideaal! Deze terraria zijn in vele maten beschikbaar, die je meestal zelf kunt samenstellen. Zorg altijd voor een goede ventilatie in het hok. Meestal zit dit er standaard in verwerkt, maar het is wel slim om hier naar te kijken. Een bijkomend voordeel van een terraria is de temperatuur in het hok. Dit is erg goed te regelen in een terrarium. Daarnaast houdt het de geur goed binnen en is het gemakkelijk schoon te houden. 

 

Witbuikegel verblijf
Meubilair ombouwen tot verblijf

Wil jij dat het hok niet teveel opvalt? Dan kan je je egel verblijf maken in een bestaande kast. Houd wel rekening met de warmtevoorziening, ventilatie en het eigen gebruik je wilt je egel wel makkelijk oppakken natuurlijk. Zo kun je een mooi verblijf op maat maken, wat goed in jouw interieur past. Op mijn pinterest bord heb ik wat leuke ideeen voor jou samengesteld.  Bekijk het pinterest bord voor verblijven

Neem het verblijf serieus!

Je ziet veel plaatjes op internet van verblijven die niet lijken op de bovengenoemde verblijven. Wees hier erg voorzichtig mee. Tuurlijk er zijn meer mogelijkheden, maar deze zijn lastig warm te houden, zo zal er veel tocht in het verblijf komen. Voor de witbuikegel is dit niet ideaal. Een traliekooi is geen goede keus als verblijf voor je egel. Egels kunnen klimmen, maar zijn daarentegen een beetje lomp. Ze zien geen diepte waardoor ze zichzelf laten vallen, de pootjes kunnen vast komen te zitten tussen de tralies en kunnen breken.

Bodembedekking

Als je jouw verblijf gekozen hebt ga je kijken naar welke bodembedekking het beste bij jou past. Er zijn veel verschillende soorten bodembedekking. Zelf gebruik ik fleece en cocopeat, omdat ik dit erg gemakkelijk en prettig vind. Mijn egeltje Meggie vindt bioactief echt niet lekker, als ik haar in de aarde zet gaat ze heel gek doen met haar pootjes ;). Dus voor mij was de keuze voor het gebruik van fleece snel gemaakt.

Fleece bodembedekking

Fleece

Dit is misschien wel de meest voorkomende bodembedekking voor witbuikegels. Je kunt het kopen in veel verschillende kleuren en patronen. Als je een beetje handig bent met de naaimachine kun je superlieve slaapzakjes maken. Het nadeel kan zijn dat het snel vocht opneemt. Persoonlijk verschoon ik de bodembedekking van fleece een keer per week. Ik klop het buiten even uit en gooi het in de wasmachine, en was fleece kort op 30 graden zonder wasmiddel! (een heel klein beetje schoonmaakazijn in de trommel laat alle geurtjes verdwijnen)

Cocopeat verblijf

Cocopeat

Cocopeat is een soort gedroogd kokosvezel. Cocopeat heeft iets weg van aarde, je moet het voor gebruik goed laten drogen, dan zit er minder vocht in. Het heeft een leuke natuurlijke uitstraling en je kunt er plantjes inzetten. Houd er wel rekening mee dat niet alle planten geschikt zijn voor witbuikegeltjes. Welke planten wel mogen zijn: Sansevieria, Fittonia, Cryptocoryne en Sagina. Voor een leuk resultaat zou je ook nog stenen kunnen neerleggen in je verblijf.  Leistenen, Lavastenen en Rotsen van graniet zijn hier uiterst geschikt voor.

Bioactief

Wil je toch echt het meest natuurlijke habitat voor jouw witbuikegel? Dan kun je het beste kiezen voor bioactief. Bioactief betekent letterlijk dat het verblijf alle natuurlijke elementen bevat. Daarbij ook de nodige insecten om het verblijf op te ruimen ook wel ‘Clean-up-crew’ genoemd. Bij dit type verblijf zal je zelf bijna niets hoeven schoon te maken, wel moet je er voor zorgen dat er genoeg insecten overblijven. Het witbuikegeltje zal hier namelijk op gaan jagen, omdat Meggie geen fan is van bioactief, gebruik ik dit zelf niet. Hedgerie Kalunguyeye heeft een mooi stappenplan gemaakt voor een bioactief verblijf.

Temperatuur

Temperatuur is erg belangrijk voor de Zuid-Afrikaanse witbuikegel. Wanneer de temperatuur (langere tijd) onder de 20 graden komt, is de kans groot dat het witbuikegeltje in winterslaap gaat. Omdat hij hier niet op voorbereid is zal hij hier niet meer uitkomen, met het risico tot overlijden. Een erg varierende temperatuur zorgt voor veel gezondheidsproblemen. Kijk dus ook uit voor te warme temperaturen. Je egeltje zal te veel energie verbruiken en in dezelfde modus verkeren als de winterslaap. De temperatuur in ons verblijf staat tussen de 
22- 24 graden. Dit is een perfecte temperatuur voor de witbuikegel. Door middel van een thermostaat zal
de temperatuur nooit erg verschillen.

Witbuikegel warmte

Om de temperatuur goed te regelen heb je de volgende artikelen nodig:

 
  • Keramische fitting (liefst 2)
  • Keramische warmtelamp (40 of 50Watt) Houdt rekening met de grote van je verblijf. De lampen mogen geen licht uitstralen omdat het nachtdieren zijn raakt hun ritme anders in de war. 
  • Temperatuurregelaar (wij gebruiken de Termo Control 2) Dit is erg gemakkelijk in te stellen. Als de temperatuur te hoog wordt schakelt het systeem zelf de lampen uit, zo bespaar je op de energiekosten.

Het loopwiel

Een loopwiel is iets wat je witbuikegel echt nodig heeft. Zoals je eerder gelezen hebt kunnen witbuikegels meer dan 4 kilometer per nacht rennen. In dat hok van 120 centimeter gaan ze dat bij lange na niet redden, daarom is het slim om voor een loopwiel te kiezen. Je hebt hier verschillende soorten in, maar het belangrijkste waar je rekening mee moet houden is: hij moet minimaal 30 centimeter doorsnee zijn en er mogen geen kiertjes in zitten (het egeltje komt hier in vast te zitten en kan zijn pootjes breken). Houdt er daarnaast rekening mee dat witbuikegels hun ontlasting kwijt raken tijdens het lopen, dit zal dus snel in het loopwiel gebeuren. Het moet dus gemakkelijk schoon te maken zijn! Een bak eronder zetten is erg handig voor het schoonmaken.

De meest gebruikte loopwielen zijn:

Ferplast Wiel
Ferplast loopwiel 

Dit is een wiel wat makkelijk schoon te maken is. Hij zal op de duur wel wat meer geluid gaan maken.

Flying sauser
Fying saucer

Dit wiel is een platte schijf die geschikt is voor wat kleinere egeltjes. Als je egel wat zwaarder is zal deze sneller kapot gaan.

Zelf gemaakt wiel
Bucket wheel

Het is mogelijk om je eigen loopwiel te maken, zo staan er op youtube genoeg tutorials hoe je dit kunt doen.

Speelgoed

 

Witbuikegels vinden het heerlijk om nieuwe dingen te ontdekken. Ze zijn erg nieuwsgierig en houden erg van spelen. Zeker speelgoed met geluid doet het erg goed! Maar welk speelgoed kan je nu het beste in het verblijf zetten?

Speelgoed witbuikegel
  • Tunnels – je kunt kiezen voor fleece tunnels of PVC-buizen met een minimale diameter van 9 tot 12 centimeter. Kijk wel uit voor scherpe randjes en maak anders een hoesje voor om de buis heen met fleece.
  • Ballen – alle soorten katten speel balletjes kunnen wel in het verblijf van jou egel. Vooral degene die veel geluid maken vinden ze geweldig! Houd hierbij ook weer rekening met openingen waar ze in vast kunnen blijven zitten. Een hoesje fleece doet wonderen.
  • Graafbakken – witbuikegels houden van graven, om dit te bevorderen kun je ervoor kiezen om een bak of doos te vullen met fleece reepjes of zand. Gooi er wat lekkers in om te zoeken, en ze zijn de hele avond zoet.
  • Knuffels – met kleine knuffels gaan ze het hele hok door, let wel op dat er geen losse draadjes aan zitten. Hier komt het egeltje met zijn stekels in vast te zitten.
  • Fleece – van fleece kun je hele leuke speeltjes en bolletjes maken. Ze zijn veilig en witbuikegels gaan er lekker in bijten.