Voeding

Witbuikegel voeding


Een jong witbuikegeltje heeft ander voedsel nodig. De eerste 4 tot 6 maanden krijgen de kleintjes bij ons voornamelijk Royal Canin kitten voer. Daarnaast de extra voeding uit de lijst hieronder.

 

Als de egeltjes eenmaal op hun volwassen gewicht zitten kun je het kitten voer gaan mengen met het volwassen voer om zo de overstap minder heftig te maken.

 

Basisvoeding

Het basisvoedsel van de witbuikegel zijn katten en of hondenbrokken. Natuurlijk zijn hondenbrokken veel te groot voor jouw kleine egeltje, het is erg slim om deze even goed door de blender te halen. Eigenlijk is er niet echt één merk voedsel wat je het beste kunt kopen voor je witbuikegel. Het beste wat je kunt doen is het voer mengen. Welk voer precies geschikt is voor jouw egel is altijd uitproberen. Maar door deze richtlijnen aan te houden, (neem het niet te strikt.) kun je een beetje op weg!

Eiwit: 22-30%
Vet: 5-15%
Ruwe celstof: 15%
Calcium: 0,9%
Fosfor: 0,9%

Houd rekening met de eerste drie producten die op de verpakking staan, het beste zou zijn als dit uit dierlijke ingrediënten bestaat en geen dierlijke bij-ingrediënten.

Zelf gebruik ik Royal Canin Fit in combinatie met Iams Proactive Health adult lam en kip als voeding voor de witbuikegel. Daarnaast maak ik gebruik van een variabele combinatie van de lijst hieronder. Iedere nacht voer ik ongeveer 10 tot 15 gram kattenbrokjes. Dit ligt natuurlijk wel aan de grote van je egel. Meggie is bij ons rond de 370 gram en zij eet niet altijd haar voerbak leeg. 

Houdt altijd in je achterhoofd dat een witbuikegel een carnivoor is en vlees dus ten alle tijden voor groente en fruit gaat, dit is alleen een mooie aanvulling. Verkies altijd levende insecten en vlees boven groente en fruit!

Extra voedingslijst

Wormen
Levend voer

Meelwormen
Buffalowormen
Wasmotlarven
Moriowormen
Kakkerlakken
Krekels
Sprinkhanen

Wasmotten
Babymuizen
Eendagskuiken

Fruit
Fruit

Appel
Peer
Paprika
Mango
Perzik
Nectarine
Zwarte bes
Framboos
Cranberries
Papaya
Kers
Watermeloen
Aardbei
Pruim
Blauwe bes
Honingmeloen

Vlees
Vlees

Gedroogde kip
Kip
Eend
Lam
Kalkoen
Gehakt
Vis
Rund
Varken
Gekookt ei
Blikvoer katten (let op de ingrediënten)
KVV (rauw)
Barf (rauw)

groente
Groente

Asperge
Wortel
Komkommer
Zoete aardappel
Courgette
Spinazie
Broccoli
Pompoen
Groene bonen
Doperwten
Bleekselderij
Paddenstoelen
Knolraap
Babyvoeding (zonder granen, paste of rijst)

Niet voeren
Niet voeren

Citrusvruchten
Ui
Knoflook
Koolsoorten
Druiven & rozijnen
Avocado
Ananas
Zure appel
Rabarberbladeren
Gedroogde noten
Gedroogd fruit

Zuivelproducten
Chocolade, chips, snoep

Voedsel met toevoegingen