Zorg

Wanneer je eindelijk alles in huis hebt en je egeltje hebt opgehaald. Begint het echte werk, de verzorging van jouw eigen witbuikegeltje. Als het goed is heb je het verblijf al helemaal ingericht, jou egeltje kan zich lekker gaan ontdekken in zijn nieuwe verblijf. Een paar dingen waar je rekening mee moet houden zijn:

 Avonturiers

 

Witbuikegels zijn avonturiers en vinden het leuk om te ontdekken, het is dus van belang dat het verblijf af en toe opnieuw wordt ingericht. Zo is alles weer nieuw en kan het egeltje op ontdekking gaan. Ook vallen nieuwe speeltjes altijd goed in de smaak, net als de zandbak, hier gaan ze in graven en erg leuk in liggen rollen.

Hiernaast een filmpje met het nestje van Lucie waar de egeltjes 4 weken oud zijn. Kleintjes worden bij ons met 5 weken gescheiden.

Witbuikegels leven namelijk solitair. Wij zullen dus nooit meerdere egels bij elkaar in een hok zetten, tenzij er een dekking plaatsvind.

Verstekeling

 

Losse stekels schrik niet! Als je een jong egeltje hebt gekocht kan het zijn dat jouw egeltje zijn stekeltjes verliest. Dit is niet erg egels verstekelen namelijk als ze jong zijn. Zo verliezen zij de baby stekels voor volwassen stekels. Dit zal een paar keer voorkomen voordat ze volwassen worden. Witbuikegels verstekelen tussen de 8-10 weken, tussen 12-14 weken en nog een keer tussen de 6-8 maanden oud. Het kan erna nog wel voorkomen dat je wat stekels in het verblijf vindt, dit is niet erg zolang het er niet erg veel zijn. Bij de verstekeling is het lekker om je witbuikegeltje in een havermoutbadje te doen lees hier meer over in onze blog!

Witbuikegel kistje
Egel wegen

 

Gewicht witbuikegel

 

Het gewicht van de witbuikegel is erg belangrijk, ze krijgen namelijk snel last van overgewicht en dat wil je natuurlijk niet voor je egeltje. De Afrikaanse witbuikegel is een klein egelras en heeft een grootte van 15 tot 20 centimeter. Als hij eenmaal volgroeid is zal het egeltje tussen de 300 en 600 gram wegen. Daarnaast moet de egel een goede vorm hebben, een beetje ovaal zonder flanken aan de zijkanten is perfect.

 Stekelbal


Is de witbuikegel een stekelbal? Dan is die waarschijnlijk geschrokken van iets, of gewoon chagrijnig. Je kunt er voor kiezen om de egel met rust te laten. En te kijken of die zichzelf weer uit de bal ontvouwt. Doet de egel dit niet of heb je hem buiten zijn verblijf liggen? Dan is het slim om met beide handen een schepbeweging te maken en de egel op te pakken. Vaak zal je merken dat de egel dan binnen enkele minuten ontvouwt. Geef de egel even de tijd soms duurt dit wat langer.

Stekel witbuikegel

Speekselen

 

Witbuikegeltjes speekselen, dit houd in dat zij een lekker geurtje ruiken daarop gaan sabbelen of bijten en vervolgens het speeksel met het geurtje over zichzelf heen likken.

Dit is hartstikke normaal het ene egeltje doet het meer dan de ander.

Waarom ze dit doen is nooit echt uitgezocht. De meest logische reden is dat ze minder snel gevonden te worden door roofdieren, omdat ze hetzelfde ruiken als de omgeving.