Witbuikegel in bad
Zorg

Een witbuikegel in bad doen

Heb jij het gevoel dat je witbuikegel wel eens in bad mag? Natuurlijk kan dit! Denk er wel altijd aan dat je je egeltje maar maximaal één keer per maand volledig in bad doet. Je wilt natuurlijk niet de gezonde huidolieen teveel weg wassen waardoor jouw witbuikegel een droge huid krijgt. Hieronder leg ik je uit hoe het badderen van een witbuikegel werkt!

De basis van het badderen

Als je een witbuikegel in bad doet zijn er een paar dingen belangrijk.

  • De temperatuur van het water, lauwwarm is perfect.
  • De hoeveelheid water, het egeltje moet goed kunnen staan in het water zonder dat zijn/ haar neusje onder water komt.
  • Het neusje van de witbuikegel mag niet nat worden, dit is om infecties aan de luchtwegen te voorkomen. 
  • Een goede shampoo waar niet teveel kleur-geur en smaakstoffen inzitten. 
  • Zorg dat je witbuikegel droog is voordat je hem terug zet in zijn hok.
Wat heb je nodig:
  • Een zachte tandenborstel
  • babyshampoo (zwitsal) of natuurlijke zeep (alepozeep, marseillezeep, Lush bubble bars, of havermout)
  • Een teiltje, wasbak of badkuip.
  • Een handdoek, witbuikegel waszakje, eventueel en föhn.

Voetenbadje

Het voetenbadje kun je vaker dan 1 keer per maand doen, dit is omdat je echt alleen de voeten wast van je witbuikegeltje. Vul het teiltje of wasbak met een klein laagje water en laat de witbuikegel hier doorheen lopen. Je kunt met de tandenborstel de voetjes en nageltjes schoonvegen. Als de voetjes schoon zijn kun je de voetjes drogen met een handdoek.

Badderen bij het verstekelen.

Een witbuikegel verstekeld drie keer tussen de 8-10 weken, tussen 12-14 weken en nog een keer tussen de 6-8 maanden oud. Daarna verliezen ze af en toe nog wel eens een stekeltje. Als jouw egeltje aan het verstekelen is zul je merken dat hij/zij een hele droge huid heeft. Ook kun je je misschien voorstellen dat het doorkomen van die dikke stekels geen pretje is voor jouw egeltje. De meeste egeltjes zijn dan ook wat chagrijniger dan normaal. Wat heel goed werkt tijdens deze periode is dan een havermout bad. Je kunt wat havermout in een zakje doen en wat gaatjes in het zakje prikken vervolgens laat je dit weken in het water. Dit doe je tot het water troebel is geworden, nu kan jou egeltje gaan badderen! Zet het witbuikegeltje in het badje en schenk af en toe wat water over zijn stekeltjes heen. Is het egeltje klaar dan kun je hem/haar drogen met een handdoek.

Badderen omdat je egeltje vies is.

Heeft jouw witbuikegeltje heel veel in het wiel gelopen of vond die de plantjes leuk om mee te speekselen? Dan is het tijd om jouw witbuikegeltje in bad te doen! Je vult het badje met lauwwarm water en wat zeep. (bovengenoemde zijn veilig voor witbuikegels). Je zet je witbuikegeltje in het badje en je kunt wat water over zijn stekeltjes schenken, ook kun je met de tandenborstel zijn stekeltjes poetsen en niet te vergeten de poepvoetjes. Als jouw witbuikegel helemaal schoon is spoel je hem/haar dan nog even af om overtollige zeepresten te verwijderen. Nu lekker in een handdoek wikkelen en laten drogen.

Het drogen van de witbuikegel 

Er zijn twee manieren op je witbuikegeltje te drogen namelijk met een handdoek, of met de föhn. Wij persoonlijk gebruiken beide, eerst drogen wij onze egeltjes met de handdoek en vervolgens blazen wij met de föhn. Je kunt een mooie egel burrito maken en ze lekker 20 min op schoot nemen om ze goed te laten drogen, ook kun je de föhn pakken en op de lauwwarme stand door de vacht/stekeltjes blazen. De ene egel vindt dit prettig en de ander niet, ik zou zeggen probeer het eens uit!

En natuurlijk niet te vergeten de beloning als ze klaar zijn met badderen!!